Presentació oficial del Quintet Granados a l’Espai Orfeó
Neix una nova agrupació professional a les Terres de Lleida, el Quintet Granados. Aquest nou projecte musical amb talent lleidatà, vol donar nova dimensió a la música i els compositors catalans, començant pel lleidatà Enric Granados. La presentació oficial tindrà lloc el 18 de maig a les 20h a l’Espai Orfeó amb un concert que porta per nom ‘Vincles’, dedicat a tres grans compositors catalans: Soler, Granados i Manen.
EL PROGRAMA
Antoni Soler i Ramos (1729-1783) va ser un compositor i organista català, considerat un dels exponents més brillants de la música barroca espanyola. La seva vida i obra musical, impregnades d’expressivitat, melodia i contrapunt, van deixar un llegat inestimable en la cultura.
Els sis quintets per a tecla, compostos entre 1760 i 1770, es consideren una de les obres més populars de Soler. El quintet número 4 en la menor, està format per quatre moviments (Allegretto, Minuetto, Allegro assai i Minuetto amb variacions). L’obra està escrita per a clavicèmbal (o piano), dos violins, viola i violoncel. La música del quintet destaca per la seva elegància, expressivitat i contrastos, revelant la genialitat compositiva de Soler. Aquests quintets s’allunyen de l’estil barroc per mostrar-nos un estil galant.
Enric Granados i Campiña (1867-1916) va ser un compositor i pianista lleidatà, considerat una de les figures més importants de la música catalana del segle XIX. El seu Quintet en sol menor, op. 49, compost l’any 1894, es considera una obra cabdal del seu repertori i una de les composicions més emblemàtiques de la música de cambra catalana. Es configura com una obra mestra de la música de cambra. La seva capacitat per evocar emocions, la seva instrumentació rica i la seva tècnica compositiva impecable el converteixen en un viatge musical fascinant que convida l’oient a submergir-se en la sensibilitat i el talent d’un dels compositors catalans més universals. El 1901 va fundar l’Acadèmia Granados (actualment Acadèmia Marshall), per les portes de la qual passaria desenes d’alumnes que després es van convertir en grans intèrprets.
Joan Manén i Planas (1883-1971) va ser un compositor català, considerat una de les figures més importants de la música catalana del segle XX.
El seu Quintet “Lui et Elle”, op. 54, compost l’any 1928, es considera una obra singular dins del seu repertori i una de les composicions més emblemàtiques de la música de cambra catalana.
El Quintet “Lui et Elle” va ser inspirat per l’amor apassionat que Manén sentia per la seva futura esposa, Conxita Badia. El compositor va concebre l’obra com un diàleg musical íntim entre dos personatges, “Lui” (ell) i “Elle” (ella), representant els seus sentiments i vivències en la seva relació.
El segon moviment que interpretem per a finalitzar el concert, Caresses, ofereix un ambient més tranquil i romàntic, amb una melodia càlida i expressiva a càrrec del violí.
El compositor combina elements del Romanticisme, el Modernisme i la música impressionista, creant una sonoritat única i plena de sensibilitat. L’obra de Manén i el seu Quintet “Lui et Elle” representen un testimoni excepcional de la vitalitat i la creativitat de la música catalana del segle XX.
ELS MÚSICS
OKSANA SHYMANSKA, piano
Inicia els estudis de piano a Lviv i obté el títol superior i el màster d’interpretació a l’Acadèmia Nacional de Música, Lviv. Posteriorment, es trasllada a Catalunya com a guanyadora de la beca AIE i cursa el màster d’interpretació de música española a l’Acadèmia Marshall. Shymanska ha participat en diversos festivals internacionals europeus. Premi especial del Fòrum Pianistic “Bieszczady bez Granic” a Polònia, ha tret el seu disc “Travessia”, que inclou repertori de música com Soler o Granados.
El novembre de 2023, debuta a l’Auditori de Barcelona en homenatge a Alícia de Larrocha.
OLEKSANDR SORA, violí
Violinista d’origen Ucraïnès, ha estat concertino al Teatre d’Òpera Estatal a Bydgoszcz i l’assistent de concertino a l’Òpera Estatal el Lviv. Graduat al conservatori superior a Lviv, posteriorment estudia violí barroc al Centre Superior de Saintes. És membre fundador del quartet de cordes HIP4tet, amb el qual actua en diversos esdeveniments i festivals europeus. Actualment, col·labora amb l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, l’OBC, Haydn Sinfonietta Wien, Vespres d´Arnadí i fent propis projectes de música de cambra.
JOAN SANCHO, violí
Titulat superior de violí pel Conservatori Superior de Barcelona i postgrau al Conservatori del Liceu. Ha estat membre de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya i ha col·laborat amb diverses formacions orquestrals. Des de 2002 és membre titular de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell, integrant del Quartet Prysma i de Free’t, grup d’improvisació a través del llenguatge del soundpainting. Professor de violí al Conservatori de Lleida.
JORDI ROURE, viola
Inicia els estudis musicals a l’Escolania de Montserrat. Realitza els estudis superiors de viola a l’Escola Superior de Música de Catalunya i el Màster a la Hochshule für Musik und Tanz Köln. Ha format part d’orquestres de renom com l’Orquesta Nacional de España o l’Orquestra de Cadaqués. També col·labora amb diferents orquestres com l’Orquestra Julià Carbonell. Artista, creador i gestor cultural, ha format part del naixement de diferents agrupacions musicals i és director i creador de la firma Artístics Produccions.
ÒNIA TOMÀS, violoncell
Titulada superior de violoncel a la Guildhall School of Music de Londres, on també fa el Màster. Rep la beca de la Fundació Pau Casals, que li permet tocar com a solista els dos concerts de Haydn per a violoncel, amb les Orquestres Camerata XXI i Barcelona Sinfonietta. Ha col·laborat amb formacions com l’Oviedo Filharmonia i l’Orquestra Camera Musicae. És integrant de l’Orquestra Julià Carbonell, del Pop Piano Quartet i del Quartet Matisse. Professora de violoncel al Conservatori de Monzón.
Podeu adquirir les entrades aquí