Torna el Festival Internacional de Fado de Catalunya del 14 al 23 d’octubre

Raul Marques

Torna el Festival Internacional de Fado de Catalunya del 14 al 23 d’octubre

El Festival InterFado es consolida com un Festival de Fado per desè any a Lleida, i per segona vegada també a La Seu d’Urgell, del 14 al 23 d’octubre amb dos concerts al Cafè del Teatre de Lleida, un concert a la sala Sant Domènec de la Seu D’Urgell, i un concert a l’Espai Orfeó de Lleida.

Una celebració especialitzada en mostrar projectes i propostes artístiques diverses amb el fado com a “leit motiv”. De tal manera, que neix amb la voluntat de ser una plataforma per fadistes portuguesos, i no portuguesos, que han optat per opcions no tradicionals i que estan experimentant i explorant nous camins musicals, sense allunyar-se però, de l’estil que els caracteritza.

OBJECTIUS

  • Fomentar l’intercanvi cultural entre Catalunya i Portugal a través del fado.
  • Fomentar l’intercanvi cultural de les diferents formes d’entendre i expressar aquest estil.
  • Donar un enfocament cultural i intermodal: exposició, xerrada, gastronomia, etc.
  • Dotar a Lleida d’un nou recurs cultural i amb un nou enfocament cultural/pedagògic.
  • Fomentar la connexió amb el procés d’innovació artística i facilitar l’accés universal a noves formes de manifestació cultural.

Aquest desè aniversari el celebrarem amb la presentació del disc de Raúl Marques “New Lisboa Arizona”, i amb la companyia d’artistes que ja ens han acompanyat en altres edicions: Flora Miranda, de Fado em trio i Ana Roque, amb Fado Inverso.

Però no només hi és present la part musical, aquest any InterFado també ofereix dues activitats paral·leles a Lleida. Un taller de cuina portuguesa a la Sala Sunka, a càrrec del supermercat Plusfresc i una exposició fotogràfica, on es podran reviure els 10 anys d’història del festival.

ARTISTES

 Raul Marquez

Raul Marquez és un artista reconegut i amb diversos discs al mercat, que neix a Viseu (Portugal) i inicia els seus estudis musicals amb la trompeta als set anys. Més tard, estudia en el conservatori guitarra clàssica, trompeta, guitarra portuguesa, combo, harmonia i composició, a més, participa en diversos workshops en l’àmbit del jazz.

Es trasllada a Madrid l’any 2002, on col·labora amb importants projectes locals d’estils tan diversos com el jazz, el flamenc, la cobla o el rock, i on ha seguit fins ara la seva carrera musical, col·laborant amb altres artistes de la talla de Depedro, Miguel Ríos, Pasión Vega, Orkesta Mendoza i Caleixico, per Europa i Amèrica.

Aquest any, presenta el seu nou àlbum: ‘New Lisbon Arizona’.

Ana Roque

Fado Inverso és una idea de viatge, que porta el fado a l’equipatge, cap a nous significats, cap a altres llocs. La veu, la guitarra i els arranjaments d’Ana Roque i de João David Almeida són els passos d’aquest camí, que porta des de Lisboa les melodies que formen part de la nostra memòria col·lectiva, passant per altres cançons, noves i antigues, a més de nous objectes sonors que sempre viatgen i inspiren.

El mateix desig de creuar el fado amb altres idiomes va fer que Fado Inverso volgués comptar amb la companyia de Susana Castro Santos en aquest viatge. La versatilitat del seu violoncel la va portar a explorar les fronteres del fado, un territori on també s’ha mogut i conquistat el seu lloc.

Els tres condueixen aquesta ruta, plena de Lisboa i el Tajo, feta d’història però també de descobriments.

Fado em Trio

Un trio musical que neix l’any 2013, quan tres joves músics portuguesos descobreixen el desig comú d’explorar els idiomes del fado i la música tradicional portuguesa d’una manera poc convencional.

Format per Flora Miranda a la veu, Bernardo Soares al piano i Ricardo Casaleiro al vibràfon i percussió, es tracta d’un espectacle en què el fado només és el fil conductor, la música sense barreres ni fronteres és l’objectiu que pretenen assolir els tres artistes en el seu projecte.

Els tres músics comparteixen el seu espai de formació a ESMAE, el Col·legi de Música i Arts Escèniques.

 

Ho organitza la Fundació Orfeó Lleidatà i l’Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració especial del Consolat de Portugal a Barcelona, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i Supermercats Plusfresc, i sota la direcció artística de la cantant lleidatana Carolina Blàvia.

 

Totes les activitats compliran amb la normativa vigent de la Covid-19.

Per entrades i més informació cal consultar la nostra programació