La crisi climàtica ens obliga a repensar la dieta humana. Aquest any, per exemple, a Catalunya la collita d’oli s’ha reduït a la meitat. Els transgènics són un perill o són la solució? Serem capaços de prescindir de la carn? Haurem d’alimentar-nos amb insectes? Menjarem carn de laboratori produïda a partir de cèl·lules (a Singapur ja es comercialitza)? Fins a quin punt és possible la sobirania alimentària i el km0?
Abel Mariné, nutricionista i membre de l’IEC.
Olga Martín Belloso, Catedràtica Tecnologia dels aliments i vicerectora de transferència del coneixement de la UdL.
Moderadora: Anna Gómez, sotsdirectora del diari Segre
ABEL MARINÉ I FONT, Catedràtic de Nutrició i Professor emèrit de la UB
Catedràtic de Nutrició i Bromatologia i Professor emèrit de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, Ha exercit la docència a les Universitats de Barcelona (1969-73 i des del 1982) i de Salamanca (1973-1982). Fou també director general d’universitats del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (1986-90), vicepresident de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica de la Generalitat de Catalunya (1991-93) i president de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (1984-89 i des del 2012). Rebé la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya (2001) i és membre d’honor de l’Academia Española de Nutrición y Ciencias de la Alimentación i membre de l’Institut d’Estudis Catalans (2003). Ha estat també membre del Quadre d’Experts en Seguretat dels Aliments de l’Organització Mundial de la Salut (1984-88) El 2012 fou guardonat amb el Premi Ramon Turró del Centre Català de la Nutrició, i el 2016 compartí amb Claudi Mans la distinció de la Universitat de Barcelona a les millors activiats de divulgació científica. És autor o coautor de nombrosos treballs d’investigació sobre ciències dels aliments i nutrició i ha col·laborat en una desena de llibres. Ha col·laborat també àmpliament en molts mitjans de comunicació.
OLGA MARTÍN-BELLOSO, catedràtica de Tecnologia d’Aliments de la UdL
Catedràtica de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida on dirigeix el Departament de Tecnologia d’Aliments, és una prestigiosa química especialitzada en ciència i tecnologia dels aliments. Fou la primera dona espanyola en formar part de l’Acadèmia Internacional de Ciència i Tecnologia d’Aliments. L’any 2019 fou nomenada presidenta de la Federació Europea de Ciència i Tecnologia dels Aliments. Ha obtingut distincions com el Premi ICREA Acadèmia el 2009, l’Insitute of Food Technology – Fellow el 2015, la Medalla Narcís Monturiol el 2018 i fou investida doctor honoris causa per la Universitat de Cantàbria el 2022. Els seus interessos inclouen la conservació d’aliments mitjançant polsos elèctrics d’alta densitat de camps i el desenvolupament de productes alimentosos segurs i saludables.
ANNA GÓMEZ MARSOL, subdirectora del diari Segre
Llicenciada en Ciències de la Informació per la UAB. Trajectòria professional: Ràdio Barcelona, Cadena 13, Ràdio Ponent, diari Avui i diari SEGRE. Tertuliana El Món a Rac 1, TV3 i Catalunya Ràdio.
El cicle Diàlegs és un espai de reflexió i debat per abordar els grans reptes del present.
amb la col·laboració especial de la Fundació Castell del Remei