Ens trobem davant de dos trios amb un fort sentit d’identitat nacional, un a través de la integració del folklore espanyol i l’altre de la influència de la música russa. El Trio No. 1 en do menor, Op. 8, de Dimitri Xostakóvitx és una obra primerenca del compositor rus, escrita el 1923 quan tenia només 17 anys. Malgrat la seva joventut, Shostakovich demostra una maduresa sorprenent i una habilitat tècnica impressionant. El trio es caracteritza pel seu lirisme melancòlic i els seus contrastos dramàtics. La seva estructura d’un sol moviment està plena de tensió i emoció, anticipant l’estil expressiu i personal que marcaria la seva carrera posterior. L’obra és un reflex de la seva època, amb un rerefons de la turbulència social i política de la Rússia post-revolucionària, i mostra influències de compositors com Txaikovski i Skrjabin. El Trio No. 2 en si menor, Op. 76, de Joaquín Turina, va ser compost el 1933. En aquesta obra Turina infon les característiques essencials del folklore andalús, amb els seus ritmes vibrants i melodies apassionades. L’obra consta de tres moviments: “Lento – Andante mosso”, “Molto vivace”, i “Lento – Allegretto”, cada un mantenint i variant motius dels altres moviments. La influència del seu mentor, Isaac Albéniz, és evident en la rica paleta de colors harmònica i la complexitat rítmica. Aquest trio, per tant, és un excel·lent exemple de l’estil nacionalista espanyol, que combina la sofisticació europea amb el sabor distintiu de la península ibèrica.
Format per estudiants de tercer de l’Escola Superior de Música de Catalunya, el trio de clarinet, piano i violoncel en aquesta ocasió interpretaran el Trio en La menor, Op.114 de Johannes Brahms. Una obra composta l’any 1891, convertint-se en una de les peces més destacades del repertori de cambra i de les últimes creacions de Brahms. Consta de quatre moviments: Allegro, Adagio, Andantino grazioso i Allegro. El Trio en La menor ofereix una combinació sublim d’introspecció i dinamisme, amb moviments de tendresa i passió que reflecteixen la maduresa tardana de Brahms.
CLÀSSICA OBERTA és el primer cicle de clàssica en format cafè concert. Es tracta d’una aposta innovadora amb servei de bar per fer més atractiva i informal l’experiència d’un concert clàssic.
Tots els concerts compten amb la conducció del músic i professor Mario Peña y Lillo, qui dinamitza els concerts generant diàleg entre musics i públic per a que l’experiència sigui més propera i accessible al gran públic. Les propostes musicals estan pensades per a que qualsevol persona pugui gaudir de l’experiència, apostant per la diversitat d’estils, èpoques i intèrprets.
CLÀSSICA OBERTA fa una aposta per posar en valor nous talents i intèrprets emergents d’arreu del país, gràcies a la col·laboració de l’Escola Superior de Música de Catalunya i la Xarxa de Músiques de Joventuts Musicals de Catalunya.