La Seu d’Urgell i la Fundació Orfeó Lleidatà unides per garantir l’abast territorial de la Casa de la Música de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran
La Fundació Orfeó Lleidatà i l’Ajuntament de la Seu d’Urgell signen un acord de col·laboració, amb l’objectiu d’ampliar l’abast de les activitats de la Casa de la Música de Lleida, a les comarques del Pirineu, mitjançant la participació i col·laboració de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, per a garantir la implementació de les activitats de la Casa de la Música a les comarques del Pirineu, tant a escala local com territorial.
L’acte de signatura d’aquest acord, que ha tingut lloc a la sala d’actes de l’Ajuntament urgellenc, ha anat a càrrec de l’alcalde de la ciutat, Francesc Viaplana, i el director general de la Fundació orfeó Lleidatà i director de la Casa de la Música de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, Òscar Enrech, i ha comptat també amb la presència del vicealcalde Jordi Fàbrega i el tinent d’alcalde de Cultura Carlos Guàrdia.
Amb la signatura d’aquest acord la Seu d’Urgell entra al circuit d’oportunitats que genera la Casa de la Música de Lleida, un projecte sociomusical en xarxa de Catalunya.
Una col·laboració amb la Seu d’Urgell que iniciava durant els mesos de maig i juny, quan van tenir lloc uns tallers de formació musical impartits pels artistes Pilar Planavila i Ivan Caro, per a joves adolescents al centre UEC (Unitat d’Escolarització Compartida) de la Seu d’Urgell.
Eixos de col·laboració
- Dur a terme activitats de sensibilització i divulgació.
- Dur a terme activitats de suport a la creació mitjançant la cessió d’espais d’assaig i/o col·laboracions amb músics i grups emergents del territori.
- Organitzar activitats d’exhibició com l’organització de cicles de concerts i mostres de grups i músics emergents tant en l’àmbit local com territorial.
- Executar activitats de dinamització i participació ciutadana amb el desenvolupament de projectes socials amb la col·laboració d’agents locals i territorials.
Properes activitats
Les properes activitats programades emmarcades en aquest acord són la xerrada tècnica que oferirà el grup Aliena, el pròxim dia 5 de novembre, i l’actuació Km0 amb els de The Denim Rips, el dia 7 de novembre.
Ambdues propostes tindran lloc a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell, a les 19:00 h.
En tots dos casos, l’entrada es gratuïta però cal fer reserva prèvia a www.orfeolleidata.cat.
Xerrada tècnica amb Aliena
Una formació de cinc joves músics de la Seu d’Urgell i Andorra, que participen en el conjunt de xerrades organitzades per la Casa de la Música de Lleida, on descobriran els seus inicis com a banda, faran un repàs a la seva trajectòria, respondran les preguntes dels assistents i també, tocaran alguna de les cançons en format acústic que conformen el seu últim treball.
Les seves cançons es mouen entre el Power-Pop, el Rock alternatiu i el Pop-Punk, marcades per una base guitarrera melòdica, que parlen de l’amor, la recerca de la felicitat o del sentiment d’insatisfacció.
Aliena es coneixen des de l’escola primària, i després de tocar tres anys junts a l’orquestra de l’institut, decideixen formar el grup. El seu primer treball discogràfic és de la mà de Music Bus i es diu “Hasta el Amanecer“. Els seus primers quatre singles d’avançament, debuten l’any 2019 en directe a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm seguit de grans concerts com el Festival Strenes de Girona, el festival Coca Cola Music Experience, i el Festival Cruïlla de Tardor.
El disc va veure la llum a principis del 2020 sota el segell Music Bus Records, gravat a Bucbonera Estudios i produït per Marc Etxaniz i Tomàs Robisco.
A finals de 2020 es van presentar al concurs cover TV3 amb una versió de “Déjame Escapar” del Nil Moliner on es van fer amb l’atenció i l’interès del públic.
Actualment es troben treballant en el que serà el seu segon àlbum, que prometen que serà una cara nova del grup.
Actuació circuit KM0 amb The Denim Rips
The Denim Rips. “String band” (banda de corda) totalment acústica formada a Les Borges Blanques (Lleida) a principis del 2017, al més pur estil de les formacions de música tradicional americana de les dècades de 1930 i 1940.
La formació és un quintet: Xavier a la veu principal i l’harmònica, Marc a la guitarra acústica, Joan al banjo, Aleix al contrabaix i Àlex al violí. Un estil clarament segellat amb molta influència i inspiració del folk tradicional dels EUA, amb elements del bluegrass, de l’old-time o del country, encara que a les seves composicions també hi ha pinzellades de folk irlandès i de música més contemporània com podrien ser el punk rock o l’indie.
La banda actuarà a la Seu d’Urgell, donant continuïtat així al cicle de concerts KM0 organitzats per la Casa de la Música de Lleida amb l’objectiu de donar a conèixer propostes musicals arreu del territori.
Amb música en acústic i lletres totalment despullades, crues i dolces a parts iguals, amb un toc despreocupat, que no deixaran indiferent a ningú.
El grup de corda, forma part del projecte de Beques al Suport de la Creació que cada any ofereix la xarxa de les Cases de la Música de Catalunya.
La xarxa de Cases de la Música
Les Cases de la Música és el projecte social i musical en xarxa a Catalunya, un model de gestió cultural pioner a Europa, en què entitats privades i administracions públiques treballen conjuntament per promoure la formació, creació, concerts i difusió de música moderna a Catalunya.
Les Cases de la Música complementen les infraestructures culturals municipals organitzant activitats, amb la música com a eix vertebrador, tant per als artistes i creadors del territori com per al públic en general.