L’Orfeó Lleidatà acull el cicle ‘AMEN SAM’, dedicat a la cultura del poble gitano
AMEN SAM o “Nosaltres Som” en llengua romaní, és un projecte organitzat per la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) en col·laboració amb la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGiC), que es durà a terme a 14 ateneus del territori català del 6 d’octubre al 7 de novembre, amb l’objectiu de contribuir a superar els estereotips que la societat occidental ha anat construint al voltant del poble gitano, integrant-los així, a la vida quotidiana de l’ateneisme.
D’aquesta manera, els tres ateneus lleidatans, l’Ateneu Popular de Ponent, l’Orfeó Lleidatà i el Cercle de Belles Arts de Lleida, acolliran un total de set activitats d’AMEN SAM en què s’inclouen exposicions, tallers, xerrades i concerts.
La programació inicia el pròxim 6 d’octubre amb l’exposició “Com tu”, sobre els valors positius de la història i la cultura del poble gitano, que estarà repartida entre les tres entitats. Dissabte 9 d’octubre, a les 19 h, l’Ateneu Popular de Ponent oferirà un taller de rumba catalana, i dimecres 13 d’octubre, el Cercle de Belles Arts de Lleida, la xerrada “Història sobre el poble gitano”. El cicle continuarà el 16 d’octubre a les 19 h amb un taller de cuina gitana a la FECOLL. L’Ateneu Popular de Ponent serà el següent en acollir activitats, en aquest cas amb un taller de percussió flamenca, el dia 23 d’octubre a les 11 h i un cinefòrum el 27 d’octubre a les 18 h, en el que es projectaran fragments de dues pel·lícules: “Y los violines dejaron de sonar” (dir. Alexander Ramati, 1988), sobre l’Holocaust, i “Lola vende cá” (dir. Llorenç Soler, 2002), sobre el Poble Gitano en l’actualitat. L’Orfeó Lleidatà serà l’encarregat de finalitzar el cicle a la ciutat amb el concert de rumba del grup Colors de rumba, el dia 7 de novembre a les 19 h.
A més de les tres entitats de Lleida, els ateneus que acolliran aquest cicle són: l’Ateneu Popular de la Fuliola, l’Orfeó Badaloní, El Círcol de Badalona, l’Ateneu Santfeliuenc, l’Espluga Viva d’Esplugues de Llobregat, Lluïsos d’Horta, Lluïsos de Gràcia, La Societat Cultural i Esportiva La Lira de Sant Andreu, el Centre d’Amics de Reus, el Centre Cultural la Massa i la Societat la Lliga de Capellades.
El cicle AMEN SAM compta amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i la Fundació “la Caixa”.
FEDERACIÓ D’ATENEUS DE CATALUNYA
La Federació d’Ateneus de Catalunya es va crear l’any 1983 i acull al voltant de 180 entitats culturals de tot Catalunya. Un col·lectiu de diferents associacions privades amb vocació de servei públic, que amb diferents denominacions, treballen amb un mateix objectiu per les persones i la societat catalana, dinamitzant el poble o ciutat de què en formen part mitjançant l’organització d’activitats socioculturals i esportives des del voluntariat.
Tots els actes és realitzaran sota la normativa vigent de la Covid-19. S’ha elaborat un protocol sanitari per tal que l’Espai Orfeó sigui un espai 100% segur tant pels artistes com pels espectadors.
Per entrades i més informació cal consultar la pàgina web www.orfeolleidata.cat.